DE BANKROET JAZZ
In het door de Eerste Wereldoorlog verwoeste Europa ontbrandt in een sloppenwijk van Berlijn een dada´stische revolutie door middel van jazzmuziek. De jazzrevolutie verspreidt zich over alle landen van Europa en stort met een waanzinnig financieel plan geheel Europa in een feestelijk bankroet.



Het rond 1921 geschreven filmscenario De bankroet jazz van Paul van Ostaijen is om verschillende redenen een zeer bijzonder werk. Het is waarschijnlijk het eerste filmscenario dat in de Nederlandse taal is overgeleverd en tegelijkertijd het eerste volwaardig dada´stische filmscenario ter wereld.

"Met dit filmscenario bewees Paul van Ostaijen dat de mogelijkheden van het nieuwste medium van zijn tijd hem niet waren ontgaan. Deze uitgave onderstreept het lang onderschat gebleven belang van dit voor de film- en literatuurgeschiedenis zo unieke scenario." (Marc Reynebeau)

Deze uitgave bevat, naast het facsimile van beide handschriften, een dvd met de verfilming van het scenario van De bankroet jazz door Leo van Maaren en Frank Herrebout.
Op de dvd staan tevens de documentaire Bankroet in Berlijn, over Van Ostaijens verblijf in Berlijn, en een aantal bonus items, onder andere over hoe Van Ostaijen met jazz in aanraking kwam in Berlijn en over zijn opzienbarende sollicitatie voor de positie van kapitein- adjudant bij de Rijkswacht.